ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Στο Storyline οι ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας ενηλίκων πραγματοποιούνται κάτω από το πρίσμα της Συστημικής προσέγγισης, μιας ψυχοθεραπευτικής μεθόδου που εστιάζει στις αλληλεπιδράσεις του ατόμου με τα συστήματα στα οποία ανήκει, όπως η οικογένεια, οι φίλοι, ο εργασιακός χώρος κ.ο.κ.

ψυχοεκπαίδευση storyline logo
STORYLINE

Τι είναι η Συστημική Ψυχοθεραπεία;

ψυχοεκπαίδευση storyline logo

Η συστημική ψυχοθεραπεία αποτελεί μια θεραπευτική προσέγγιση που εστιάζει στο άτομο και στις σχέσεις του με τους άλλους. Αναγνωρίζει ότι ένα άτομο αποτελεί αναπόσπαστο μέλος μιας ευρύτερης ομάδας ή ενός συστήματος, όπως ένα ζευγάρι, μια οικογένεια, ένας οργανισμός, μια κοινότητα και πως η συμπεριφορά του ενός επιδρά και επηρεάζει τη συμπεριφορά των άλλων. 

Στόχος της συστημικής προσέγγισης είναι να εντοπίσει τα βαθιά ριζωμένα πρότυπα στις σχέσεις ενός ατόμου και στα μέλη της εκάστοτε ομάδας στην οποία ανήκει, να ανακαλύψει τους τρόπους με τους οποίους το άτομο αυτό συνδέεται, σχετίζεται και επικοινωνεί με τους άλλους με βάση τις πεποιθήσεις για το ρόλο του και να βοηθήσει το άτομο να υιοθετήσει λειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς (patterns).

Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τη Συστημική Ψυχοθεραπεία και με ποιον τρόπο; 

     Η Συστημική Ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί μια αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση μιας σειράς συμπτωμάτων/προβλημάτων, όπως:

  • Κατάθλιψη
  • Διπολική Διαταραχή
  • Αγχώδεις Διαταραχές
  • Κρίσεις πανικού
  • Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD)
  • Μετατραυματικό Στρες (PTSD)
  • Ψυχώσεις
  • Αυτοκτονικές τάσεις
  • Αυτοτραυματισμοί
  • Διατροφικές Διαταραχές
  • Συναισθηματικές δυσκολίες
  • Εθισμοί – Κατάχρηση ουσιών
  • Ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση
  • Σεξουαλικά προβλήματα
  • Προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας
  • Συγκρούσεις
  • Πένθος
  • Χρόνια νοσήματα
  • Προβλήματα συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων
  • Προβλήματα ζευγαριών

 

Μέσω αυτής της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου δίνεται στο άτομο η ευκαιρία να αφηγηθεί την προσωπική του ιστορία, να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του,  να αναγνωρίσει τα αποθέματα του, να εκφράσει τα συναισθήματα του, να κατανοήσει τον τρόπο που επικοινωνεί και σχετίζεται με τους άλλους, να αντιληφθεί και να διαταράξει τα δυσλειτουργικά μοτίβα επικοινωνίας και συμπεριφοράς που ακολουθεί στη ζωή του και αποτελούν το περιβάλλον παραγωγής των υποκειμενικών αδιεξόδων και πρόκλησης του πόνου, να διαμορφώσει νέα, πιο λειτουργικά σχήματα σχέσεων, να υιοθετήσει πιο αποτελεσματικές στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων και προβλημάτων. 

 

Ποια είναι η συχνότητα των συνεδριών και η συνολική διάρκεια της θεραπείας;

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η ψυχοθεραπεία σε οποιαδήποτε πρακτική αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και ειλικρινή διάθεση για αλλαγή. Η συχνότητα των συνεδριών ψυχοθεραπείας καθορίζεται εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε θεραπευόμενου. Συνήθως, οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα μία φορά την εβδομάδα ή ανά 15 ημέρες, με διάρκεια 60 λεπτών. Η συνολική διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση.

what you get

What is included in our paid search marketing services?

When you partner with Numerique, you’ll gain access to our full range of paid SEM services. These services are designed to optimize every facet of your paid advertising, including:

Creating Success

What makes our paid search management services so effective?

Match search intent at every touchpoint

Picking the right keywords will only get you so far. We understand how to match the search intent of your target keywords with ad copy, CTAs, and landing pages that turn clicks into ROI.

Experienced PPC management

How do you know what works if you’ve never gotten results before? Our paid search managers have years of experience managing successful campaigns in a variety of industries. And we have the happy clients to back it up.

Google Premier Partnership

Working with a Google Partner agency gives you a leg up. Not only are we certified in all types of Google advertising, but we also get access to direct support and other resources provided by Google. Your campaigns benefit directly from this exclusive insider knowledge.

FAQ

Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με τις θεραπείες μας

Μία τυπική συνεδρία Ψυχοθεραπείας διαρκεί 45 έως 60 λεπτά. Οι ανάγκες, οι προσδοκίες και οι ατομικοί στόχοι του θεραπευόμενου, καθώς και το είδος και η σοβαρότητα του αιτήματός του, καθορίζουν τη συχνότητα των συνεδριών και τη συνολική διάρκεια της θεραπείας.

Μερικά ενδεικτικά σημάδια που σχετίζονται με συναισθηματικές και συμπεριφορικές αλλαγές ενός παιδιού ή εφήβου και χρειάζεται να σας κινητοποιήσουν για αναζήτηση περαιτέρω βοήθειας από κάποιον ειδικό είναι: 

  • Αλλαγές στη διάθεση: ξαφνική θλίψη, άγχος, ευερεθιστότητα ή έντονα ξεσπάσματα
  • Επιθετική συμπεριφορά: Ξαφνικά ξεσπάσματα θυμού, βίαιες συμπεριφορές προς άλλους ή προς τον εαυτό του
  • Κοινωνική απομόνωση: Αποφυγή συναναστροφής, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που το ευχαριστούσαν, δυσκολία στις σχέσεις με τους συνομηλίκους
  • Δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων: Αδυναμία να εκφράσει τα συναισθήματά του ή να μιλήσει για τις σκέψεις του
  • Συχνές κρίσεις πανικού: Ξαφνικά επεισόδια έντονου φόβου και άγχους
  • Προβλήματα ύπνου: Δυσκολία στον ύπνο, συχνοί εφιάλτες, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Σωματικές ενοχλήσεις: Πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, κόπωση, χωρίς ιατρική αιτία
  • Αλλαγές στην όρεξη: Απώλεια ή αύξηση όρεξης, άρνηση φαγητού
  • Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές: Αυτοτραυματισμός, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
  • Δυσκολίες στο σχολείο: Πτώση της σχολικής επίδοσης, αδυναμία συγκέντρωσης, άρνηση φοίτησης
  • Παθήματα ενούρησης ή encopresis: Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου μετά την ηλικία που τα παιδιά τα έχουν συνήθως κατακτήσει

 

Η απάντηση είναι όχι. Ο Ψυχολόγος δεν φέρει αυτή την δικαιοδοσία. Φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συνταγογραφήσει μόνο ένας Ψυχίατρος. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της θεραπείας κριθεί πως υπάρχει ανάγκη για λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ο ψυχολόγος μπορεί να παραπέμψει το ενδιαφερόμενο άτομο, κατόπιν συζήτησης, σε Ψυχίατρο.

Οι γονείς είναι καλό να απευθύνονται για Συμβουλευτική:

  • όταν επιθυμούν να βοηθηθούν για κάποιες σχετικά συχνές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα αναφορικά με τη διαχείριση του παιδιού τους, είτε είναι ενταγμένο σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα είτε όχι. 
  • όταν το παιδί είναι ενταγμένο σε θεραπευτικό πρόγραμμα καθώς η εμπλοκή και συνεργασία τους στο πρόγραμμα ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη και τα θεραπευτικά αποτελέσματα του.
  • όταν βιώνουν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και χρειάζονται κάποια καθοδήγηση και υποστήριξη (διαζύγιο, πρόβλημα υγείας, πένθος εφηβεία, κ.τ.λ.)
  • όταν υπάρχουν συχνές εντάσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας που διαταράσσουν σε σημαντικό βαθμό την επικοινωνία και τη σχέση μεταξύ τους.
  • όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οριοθέτηση των παιδιών τους
  • όταν τα παιδιά τους παρουσιάζουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, δυσκολίες αυτονομίας, δυσκολίες στις σχέσεις τους με συνομηλίκους, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές 

  Με τη συμβουλευτική ενισχύεται η σχέση των γονέων με τα παιδιά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, εμβαθύνουν στην κατανόηση των αναγκών τους,  εντοπίζουν τι τους φέρνει στα όριά τους και μαθαίνουν να θέτουν υγιή όρια στην προσωπική τους ζωή. Παράλληλα, αποκτούν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να χτίσουν μια όμορφη και διαρκή σχέση με τα παιδιά τους, γεμάτη αγάπη και κατανόηση.

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε δημόσια ή ιδιωτική δομή που διαθέτει ιατρικές ειδικότητες όπως Αναπτυξιολόγο, Παιδοψυχίατρο. Ο ιατρός που θα δώσει ιατρική γνωμάτευση θα πρέπει να αξιολογεί το παιδί ανά εξάμηνο και θα ενημερώνεται για την πορεία του θεραπευτικού προγράμματος.

Η παραμονή σας στο χώρο κατά τη διάρκεια των συνεδριών δεν είναι απαραίτητη πέρα από κάποιες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση θα ενημερωθείτε αναλόγως από τους θεραπευτές.

Μπορεί, με τη συγκατάθεση των γονέων. Η επικοινωνία μεταξύ θεραπευτών και σχολείων είναι επωφελής για την υποστήριξη της ψυχικής και ακαδημαϊκής ευημερίας του παιδιού σας.

Η επιτυχία ενός θεραπευτικού προγράμματος παρέμβασης στηρίζεται στην αφοσίωση και δέσμευση τόσο της οικογένειας όσο και του θεραπευτή. Η σταθερή παρουσία του παιδιού στις συνεδρίες θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης. Σε περίπτωση ασθένειας, οι κηδεμόνες οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα το κέντρο, ενώ η επιστροφή του παιδιού στις θεραπείες προϋποθέτει 24 ώρες χωρίς πυρετό ή την έγκριση του παιδίατρου. Επιπλέον, τυχόν ιατρικές επισκέψεις, σχολικές εκδηλώσεις ή άλλες υποχρεώσεις οφείλουν να γνωστοποιούνται στο κέντρο έγκαιρα, με σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό.

Για τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του θεραπευτικού προγράμματος θα ήταν ωφέλιμο μια σταθερότητα στην παρουσία. Αν αργήσετε δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του χρόνου της συνεδρίας μας, κυρίως λόγω των ραντεβού που ακολουθούν, γι’ αυτό συστήνεται η έλευση στο χώρο 2 λεπτά νωρίτερα.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία των γονέων. Πραγματοποιείται η λήψη ιστορικού των παιδιών και της οικογένειας, συζητάμε γι’ αυτό που σας απασχολεί και τις σκέψεις σας και στο τέλος γίνεται ενημέρωση για τη διαδικασία παροχής των προσφερόμενων υπηρεσιών.  Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να αποσαφηνιστεί το αίτημα της επίσκεψης

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί το λόγο της επίσκεψης και να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς σχετικά με την πρόθεση σας. Συνήθως οι γονείς προετοιμάζουν το παιδί λέγοντας ότι θα δουν κάποια “δασκάλα”. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό για το παιδί να γνωρίζει το ρόλο που διαδραματίζει ο εκάστοτε θεραπευτής και να του ξεκαθαριστεί ότι αυτή η επίσκεψη δεν σχετίζεται με ενέσεις, εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ. Τέλος, είναι βοηθητικό να προετοιμάστε το παιδί σας από νωρίς ακόμα και μία εβδομάδα πριν από το ραντεβού, ώστε να μη βιώσουν άγχος.

 Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 ……… , μέσω e- mail storyline……..                     είτε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας μέσω της ηλεκτρονικής μας φόρμας στο site.