Τι είναι η Δυσλεξία; Πώς την αναγνωρίζουμε και πώς μπορεί να βοηθηθεί το παιδί μου;

Τι είναι η Δυσλεξία ;

  Η δυσλεξία είναι μία από τις πιο γνωστές ειδικές μαθησιακές διαταραχές και καταγράφεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) ως “ειδική μαθησιακή διαταραχή με δυσκολίες στην ανάγνωση”. Πρόκειται για μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής και ορθογραφίας.

  Δεν σχετίζεται με το νοητικό δυναμικό του παιδιού, ούτε με την προσπάθεια που καταβάλλει. Αντιθέτως, ένα παιδί με δυσλεξία μπορεί να έχει φυσιολογική ή και υψηλή νοημοσύνη, αλλά να δυσκολεύεται να αποκωδικοποιήσει τον γραπτό λόγο.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της Δυσλεξίας στη σχολική ηλικία;

Κατά την παιδική και σχολική ηλικία, η δυσλεξία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους:

  • Δυσκολία στην ανάγνωση: Το παιδί διαβάζει αργά, με ανακρίβειες ή αποφεύγει να διαβάσει φωναχτά.
  • Δυσκολία στην κατανόηση του αναγνωσμένου κειμένου: Ακόμη κι όταν διαβάζει, δεν κατανοεί πάντα το περιεχόμενο.
  • Δυσκολία στην ορθογραφία: Συχνά γράφει λέξεις με λάθη, ακόμα και λέξεις που χρησιμοποιεί συχνά.
  • Αναγραμματισμοί και αντιστροφές: Μπερδεύει γράμματα που μοιάζουν μεταξύ τους, όπως το “δ” με το “θ” ή το “β” με το “φ”.
  • Κακή οργάνωση γραπτού λόγου: Οι προτάσεις μπορεί να μην έχουν συνοχή ή να λείπουν λέξεις.
  • Μειωμένη αυτοπεποίθηση: Το παιδί μπορεί να νιώθει “λιγότερο ικανό” από τους συμμαθητές του και να παρουσιάζει άρνηση για σχολικές εργασίες.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω και να ζητήσω βοήθεια;

  Αν το παιδί παρουσιάζει σταθερές δυσκολίες σε σχολικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη γλώσσα, είναι καλό να γίνει αξιολόγηση από ειδικούς. Η έγκαιρη παρέμβαση είναι καθοριστική για την πρόοδο και την αυτοεκτίμησή του.

Πώς αντιμετωπίζεται η Δυσλεξία;

  Η δυσλεξία δεν “θεραπεύεται”, αλλά αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μέσα από στοχευμένη, εξατομικευμένη παρέμβαση που προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη παίζει η Ειδική Διαπαιδαγώγηση, που εστιάζει στη διδασκαλία στρατηγικών για την ενίσχυση της ανάγνωσης, της γραφής και της οργάνωσης του λόγου.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το Storyline;

Στο διεπιστημονικό μας κέντρο, η ομάδα του Storyline προσφέρει:

  • Ολοκληρωμένη αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών, με ειδικά διαγνωστικά εργαλεία
  • Σχεδιασμό εξατομικευμένου προγράμματος παρέμβασης, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και το μαθησιακό προφίλ του κάθε παιδιού
  • Συνεργασία με γονείς και εκπαιδευτικούς, για τη διαμόρφωση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος στο σχολείο και στο σπίτι
  • Παρακολούθηση της προόδου και συνεχής αναπροσαρμογή των στόχων

  Η ειδική διαπαιδαγώγηση στο Storyline δεν είναι απλώς μάθημα – είναι μία βιωματική, παιγνιώδης και ενδυναμωτική διαδικασία που βοηθά το παιδί να ανακαλύψει ξανά τη χαρά της μάθησης.

Κλείνοντας…

  Η δυσλεξία δεν αποτελεί εμπόδιο στην εξέλιξη ενός παιδιού – όταν εντοπίζεται έγκαιρα και αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο τρόπο, το παιδί μπορεί να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του. Αν έχετε ενδείξεις ή ανησυχίες, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικούς. Στο Storyline, είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε, να καθοδηγήσουμε και να στηρίξουμε το παιδί και την οικογένειά του με σεβασμό, φροντίδα και εξειδικευμένη γνώση.

Αθηνά Προκοπούλου

Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
Msc Κλινική Ψυχική Υγεία

Συμπληρώστε τη φόρμα και κλείστε ραντεβού για ένα ΔΩΡΕΑΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Έλατε να γνωριστούμε και να καταλάβουμε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε. 

Διαβάστε κι άλλα σχετικά άρθρα