Η πιπίλα είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς. Από τη μία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να καθησυχάσουν τα μωρά τους, αλλά από την άλλη, γεννά ερωτήματα σχετικά με την «κατάλληλη» στιγμή απόσυρσης της και τις πιθανές επιπτώσεις.
Ο ρόλος της πιπίλας στην ανάπτυξη της ομιλίας
Οι πιπίλες προσφέρουν πολλά οφέλη στα βρέφη:
- Συμβάλλουν στην ηρεμία και αυτορρύθμιση τους
- Καλύπτουν την ανάγκη για πιπίλισμα ως φυσικό αντανακλαστικό
- Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
Ωστόσο, η υπερβολική και παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της ομιλίας. Από τους 12 μήνες και μετά, προτείνουμε στους γονείς να περιορίσουν τη χρήση της πιπίλας σε «χαλαρωτικές» στιγμές, όπως κατά την ανάγνωση βιβλίων, την ώρα του ύπνου ή σε μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, που το παιδί είναι ενεργό, είναι σημαντικό να αφαιρείται η πιπίλα ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο παιδί να εξασκήσει τις δεξιότητες του στην ομιλία. Αυτή η πρακτική βοηθά τα παιδιά να εξελίξουν την επικοινωνία τους. Αν το παιδί φορά πιπίλα κατά τη διάρκεια αυτής της ενεργής επικοινωνίας, μπορεί να εμφανίσει δυσκολίες άρθρωσης στο μέλλον.
Πότε είναι καλή στιγμή να σταματήσει το παιδί να χρησιμοποιεί την πιπίλα;
Συστήνουμε μια σταδιακή και ευέλικτη διαδικασία απογαλακτισμού από την πιπίλα, ξεκινώντας από τους 12 μήνες και ολοκληρώνοντάς την μέχρι την ηλικία των 3 ετών.
- 0-12 μηνών: Αφήστε το μωρό να χρησιμοποιεί την πιπίλα όσο θέλει. Ωστόσο, αφαιρέστε την όταν προσπαθεί να «μιλήσει» ή να μπαμπαλίσει.
- 12-18 μηνών: Περιορίστε τη χρήση της πιπίλας στις «ώρες χαλάρωσης» (π.χ., πριν τον ύπνο ή στη διάρκεια του ύπνου). Ελαχιστοποιήστε τη χρήση της κατά τη διάρκεια της «ώρας της ομιλίας».
- 18-36 μηνών: Προτείνεται η πλήρης διακοπή της πιπίλας πριν την ηλικία των 3 ετών. Η παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια, και να διαταράξει την κατάποση, την άρθρωση και να αυξήσει τον κίνδυνο ωτίτιδων.
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Μην αισθάνεστε πίεση, αλλά οργανώστε τη διαδικασία σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες.
Πότε χρειάζεται παρέμβαση από λογοθεραπευτή;
Όλα τα παιδιά περνούν από φυσιολογικά στάδια γλωσσικής ανάπτυξης, που περιλαμβάνουν λάθη στην άρθρωση, τα οποία διορθώνονται μέχρι την ηλικία των 3-5 ετών. Εάν όμως τα λάθη αυτά παραμένουν ή αν παρατηρείτε:
- Δυσκολίες στην άρθρωση των φωνημάτων
- Ασυνήθιστη θέση της γλώσσας
- Ορθοδοντικά θέματα
τότε ίσως χρειάζεται αξιολόγηση από λογοθεραπευτή.
Πώς να υποστηρίξετε την ομιλία του παιδιού σας;
Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει την ομιλία του, ακολουθήστε τα παρακάτω
-Αφαιρέστε την πιπίλα κάθε φορά που το παιδί προσπαθεί να μιλήσει, ώστε να εξασφαλίσετε φυσιολογικές συνθήκες επικοινωνίας.
-Περιορίστε τον χρόνο χρήσης της σε στις στιγμές χαλάρωσης
-Ενθαρρύνετε την επικοινωνία: Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που ενισχύουν τη λεκτική επικοινωνία, όπως η ανάγνωση βιβλίων.
Τι να θυμάστε:
- Οι πιπίλες έχουν σημαντικά οφέλη, ιδιαίτερα στους πρώτους 6 μήνες ζωής.
- Μετά τους 12 μήνες, είναι καλό να μειώνετε τη χρήση τους για να ενισχύσετε την ανάπτυξη της ομιλίας.
- Μετά τα τρίτα γενέθλια ας στοχεύσουμε στην ολοκληρωτική
- Εάν παρατηρήσετε δυσκολίες στην ομιλία, απευθυνθείτε σε λογοθεραπευτή