Πρώιμη παρέμβαση και αυτισμός

ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑ ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Τι είναι ο Αυτισμός και σε πoια ηλικία εμφανίζεται;

  Οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ή «Αυτισμός» είναι μία ομάδα νευροαναπτυξιακών διαταραχών που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αλληλεπιδρούν με τους άλλους και επικοινωνούν. Τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να ανταποκριθούν στα συναισθήματα των άλλων, να ξεκινήσουν ή να διατηρήσουν μια συζήτηση, ή να χρησιμοποιήσουν την γλώσσα με μη κυριολεκτικό τρόπο. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το να κουνάνε τα χέρια τους ή να στροβιλίζονται, ή να έχουν περιορισμένα ενδιαφέροντα καθώς και να εστιάζουν σε αυτά. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων «ΔΑΦ» ποικίλλει για αυτό δεν είναι απαραίτητο ένα άτομο στο αυτιστικό φάσμα να παρουσιάζει όλες τις κλασικές αυτιστικές συμπεριφορές. 

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της «ΔΑΦ»; 

  Η «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» εμφανίζεται στην βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία, δημιουργώντας καθυστερήσεις σε διάφορους τομείς όπως η επικοινωνία, η ομιλία, η μάθηση, το παιχνίδι και η κοινωνική αλληλεπίδραση.

Γιατί είναι σημαντική η Πρώιμη Παρέμβαση; 

  Η πρώιμη παρέμβαση είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές εξειδικευμένες και εντατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που παρέχεται στα παιδιά από τη γέννηση έως την ηλικία των τριών ετών (0-3). Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ετών της ζωής του παιδιού, καθώς ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα πλαστικός και ευαίσθητος στη μάθηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και σχηματίζει νέες συνάψεις με ταχείς ρυθμούς καθιστώντας το διάστημα αυτό πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της ανάπτυξης του παιδιού. 

Πού στοχεύει η Πρώιμη Παρέμβαση;

 Στόχος της Πρώιμης Παρέμβασης είναι η παροχή ολοκληρωμένης στήριξης στο παιδί και την οικογένειά του, από την πρώτη στιγμή αξιολόγησης των δυσκολιών του, προκειμένου το παιδί να αναπτυχθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό σε όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα παρέμβασης, τίθενται οι βάσεις ώστε το παιδί να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται στους τομείς της επικοινωνίας, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της αντίληψης, της διαχείρισης των συναισθημάτων και της αυτοεξυπηρέτησης. Παράλληλα, η οικογένεια εκπαιδεύεται,  συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζεται σε κάθε της προσπάθεια. Οι στόχοι του θεραπευτικού προγράμματος είναι εξατομικευμένοι και οι θεραπευτικές τεχνικές επιλέγονται με βάση τις ικανότητες και τις δυσκολίες του κάθε παιδιού.

  Αναλυτικότερα, η πρώιμη παρέμβαση είναι σημαντική για τον πρώιμο αυτισμό καθώς συμβάλλει στην:

  • Βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων: Η παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά και ενήλικες.
  • Εκπαίδευση και γλωσσική ανάπτυξη: Η παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό να αναπτύξουν γλωσσικές δεξιότητες και να βελτιώσουν την επικοινωνία τους (η επικοινωνία συμβαίνει μέσω της ομιλίας ή με εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας όπως PECS, νοήματα και ηλεκτρονικές συσκευές π.χ. tablets, ανάλογα με την περίπτωση κάθε παιδιού.)
  • Εκπαίδευση της οικογένειας: Η πρώιμη παρέμβαση περιλαμβάνει την εκπαίδευση των γονέων, προκειμένου να αναγνωρίσουν τις ανάγκες του παιδιού τους και να το υποστηρίξουν αποτελεσματικά.
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής: Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν περισσότερο στην καθημερινή ζωή και να έχουν πιο επιτυχημένες κοινωνικές εμπειρίες.

Από ποιες ειδικότητες εφαρμόζεται; 

H παρέμβαση εφαρμόζεται από διάφορες ειδικότητες όπως εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό, παιδοψυχολόγο με βασική εκπαίδευση πάνω στις παιδικές διαταραχές. 

  Συνεπώς, η πρώιμη παρέμβαση είναι σημαντική θεραπευτική μέθοδος η οποία προλαμβάνει τις δυσκολίες των παιδιών με αυτισμό και μπορεί αποδεδειγμένα να τους δώσει την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για ανάπτυξη και επιτυχία στη ζωή τους. Η επιτυχία της όμως προϋποθέτει την συνεργασία των θεραπευτών, της οικογένειας και όσων εμπλέκονται στο στενό περιβάλλον του παιδιού.

Αθηνά Προκοπούλου

Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
Msc Κλινική Ψυχική Υγεία

Συμπληρώστε τη φόρμα και κλείστε ραντεβού για ένα ΔΩΡΕΑΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Έλατε να γνωριστούμε και να καταλάβουμε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε. 

Διαβάστε κι άλλα σχετικά άρθρα