Πολλοί γονείς ίσως αναρωτιούνται γιατί οι λογοθεραπευτές ενσωματώνουν το παιχνίδι στις θεραπείες. Η έννοια του παιχνιδιού μπορεί να φέρνει στο μυαλό σας εικόνες χαλάρωσης και διασκέδασης, άρα ίσως να φαίνεται παράταιρη σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο. Ωστόσο η απάντηση είναι απλή: το παιχνίδι αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη θεραπευτικών στόχων.
Το παιχνίδι είναι απαραίτητο στη λογοθεραπεία
Τα παιχνίδια εκτός από την προφανή διασκέδαση εξυπηρετούν και πολλούς σημαντικούς στόχους. Μερικοί από τους οποίους είναι οι εξής:
-Ορισμένα παιδιά μπορεί να ντρέπονται στην έναρξη της θεραπείας. Σε περίπτωση που υπάρχει επίγνωση της δυσκολίας τους η αλληλεπίδραση με ένα νέο άτομο θα είναι μια πρόκληση γι’ αυτά. Παίζοντας διάφορα παιχνίδια μπορούν να ξεπεράσουν τη ντροπή που νιώθουν. Επίσης ο ενθουσιασμός, η δημιουργικότητα και το γέλιο είναι υπέροχοι τρόποι να χτιστεί μια όμορφη σχέση με το θεραπευτή.
-Κατά τη διάρκεια της θεραπείας τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν διάφορες δυσκολίες οπότε μέσω του παιχνιδιού είναι ένας ωραίος τρόπος να νιώσουν όμορφα και να αισθάνονται επιτυχημένα. Με την ενσωμάτωση των παιχνιδιών μπορεί να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση τους και να επιστρέψουν με μεγαλύτερο θάρρος στο κομμάτι της παρέμβασης.
-Οι δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται στις συνεδρίες λογοθεραπείας μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα του σπιτιού, επιτρέποντας στα παιδιά να εξασκήσουν και να εδραιώσουν τις νέες τους δεξιότητες.
-Τέλος πολλά παιχνίδια μπορούν να προσαρμοστούν για να εξασκήσουν τα παιδιά συγκεκριμένες στόχους
Ποιοι στόχοι επιτυγχάνονται μέσω του παιχνιδιού;
Η εναλλαγή σειράς
Τα επιτραπέζια παιχνίδια αποτελούν ιδανικό τρόπο για να εξασκήσουν τα παιδιά την εναλλαγή σειράς χρησιμοποιώντας παράλληλα το λόγο. Περιμένοντας τη σειρά τους, μαθαίνουν να κάνουν υπομονή και να ακούν τους άλλους, ενώ παράλληλα διατυπώνουν τις σκέψεις τους.
Η κατανόηση και εκτέλεση εντολών
Μέσω του παιχνιδιού τα παιδιά μπορούν να εξασκήσουν την κατανόηση και εκτέλεση εντολών. Ο λογοθεραπευτής μπορεί να δίνει οδηγίες με διαφορετικό τρόπο-λεκτικά, με χειρονομίες κλπ-, βοηθώντας το παιδί να κατανοήσει την εντολή.
Η άρθρωση
Για όσα παιδιά συμμετέχουν σε λογοθεραπευτικό πρόγραμμα προκειμένου να βελτιώσουν την άρθρωσης τους, τα παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν διασκεδαστικό εργαλείο εξάσκησης. Η επανάληψη ήχων ομιλίας σε ένα παιχνιδιάρικο πλαίσιο μπορεί να παρακινήσει το παιδί και να κάνει την εξάσκηση πιο ευχάριστη.
Ο εμπλουτισμός λεξιλογίου
Πλήθος παιχνιδιών προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους. Παιχνίδια λεξιλογίου, αφηγήσεις ιστοριών, παιχνίδια ρόλων μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν νέες λέξεις, να τις ενσωματώσουν στο λόγο τους και να διευρύνουν το λεξιλόγιο τους.
Εκτός από τους παραπάνω στόχους τα παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της γραμματικής, της αφήγησης, της ακουστικής μνήμης, της φωνολογικής ενημερότητας και πολλές άλλες δεξιότητες,
Όταν τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι, οι νέες έννοιες, ήχοι και λέξεις αποκτούν σημασία για αυτά. Αυτό, με τη σειρά του, ενισχύει τη διατήρηση και γενίκευση των νέων γνώσεων, αυξάνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα μάθησης.
Συνοψίζοντας γίνεται αντιληπτό πως η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών βασίζεται σε δυο θεμελιώδεις παράγοντες: το κίνητρο και το ενδιαφέρον. Το παιχνίδι, από τη φύση του, αποτελεί μια ιδανική δραστηριότητα για την καλλιέργεια αυτών των δυο στοιχείων και καλό είναι να το εκμεταλλευτούμε.