Η έννοια της ομάδας για τα παιδιά
Η έννοια της ομάδας είναι πολύ σημαντική κυρίως για την ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. H ομάδα αποτελεί τη βασική πηγή κοινωνικοποίησης στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του ατόμου (Kulic, Horne & Dagley, 2004). Συγκεκριμένα, αποτελεί το φυσικό πλαίσιο, στο οποίο τα παιδιά θα αλληλεπιδράσουν, θα δημιουργήσουν σχέσεις, θα αναγνωρίσουν τις ικανότητες τους και θα πετύχουν τους στόχους τους.
Σε ποιους χώρους μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ομάδες παιδιών;
Στη σύγχρονη εποχή η δημιουργία θεραπευτικών- εκπαιδευτικών ομάδων παιδιών αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο με σκοπό τη παροχή βοήθειας στα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτές. Οι ομάδες για παιδιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους χώρους, όπως:
- Σχολεία: Οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τη μάθηση και τη συνεργασία των μαθητών. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εργαστούν οι μαθητές σε ένα κοινό έργο, να συζητήσουν ένα θέμα ή να λύσουν ένα πρόβλημα.
- Κοινωνικές υπηρεσίες και κέντρα θεραπειών: Οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως συναισθηματικές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές ή προβλήματα συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες αντιμετώπισης, να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους ή να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες.
- Κοινότητες: Οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών στην κοινότητα. Για παράδειγμα, οι ομάδες μπορούν να εργαστούν για να βελτιώσουν το περιβάλλον της κοινότητας, να βοηθήσουν άτομα που έχουν ανάγκη ή να οργανώσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πώς βοηθούν οι ομάδες τα παιδιά;
Σε μια ομάδα χρησιμοποιούνται μέθοδοι που ανταποκρίνονται στην ηλικία και το αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών και δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον όπου ενθαρρύνεται η ελεύθερη έκφραση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων. Οι ειδικοί βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν δυσλειτουργικές συμπεριφορές και να υιοθετήσουν νέους, υγιείς τρόπους αλληλεπίδρασης με τους γύρω τους. Τα παιδιά με αυτό τον τρόπο αποκτούν όλα τα εφόδια, ώστε να εξελιχθούν σε ώριμα, αυτόνομα, υγιή, υπεύθυνα αλλά κυρίως χαρούμενα άτομα. Αναλυτικότερα, οι ομάδες παιδιών βοηθούν τα ίδια τα παιδιά να αντιμετωπίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, κοινωνικά, συναισθηματικά, ψυχικής υγείας και ανάπτυξης ή να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους (resilience). Αποτελούν μια μικρή προσομοίωση της κοινωνίας και έχουν ως βάση την κοινωνικοποίηση (Βασιλόπουλος, Κουτσοπούλου, & Ρέγκλη, 2011).
Πιο συγκεκριμένα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στους παρακάτω τομείς:
- Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων: Οι ομάδες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να αλληλεπιδρούν με άλλους, να συνεργάζονται, να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις και να χτίζουν σχέσεις.
- Μαθησιακή ανάπτυξη: Οι ομάδες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν με νέους και δημιουργικούς τρόπους.
- Ψυχολογική υποστήριξη: Οι ομάδες μπορούν να παρέχουν υποστήριξη σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
- Ενδυνάμωση: Οι ομάδες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια κοινότητα.
Ποια είναι τελικά η αξία της ομάδας για τα παιδιά;
Η αξία της ομάδας για τα παιδιά είναι σημαντική, καθώς μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν. Οι ομάδες μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τις δεξιότητες και την υποστήριξη που χρειάζονται για να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες.
Συγκεκριμένα, τα καθοδηγούν ώστε να αναπτύξουν την αίσθηση της ταυτότητας και του σκοπού τους. Όταν τα παιδιά είναι μέρος μιας ομάδας, αισθάνονται ότι ανήκουν κάπου και ότι έχουν κάτι να προσφέρουν. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτύξουν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους και να αισθάνονται ότι κάνουν τη διαφορά στον κόσμο.
Όταν τα παιδιά είναι επιτυχημένα σε μια ομάδα, αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτύξουν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι σημαντικό για την επιτυχία στη ζωή και για τη δημιουργία θετικών σχέσεων με τους άλλους.
Βιβλιογραφία:
Βασιλόπουλος, Σ., Κουτσοπούλου, Ι, & Ρέγκλη, Δ. (2011). Ψυχοεκπαιδευτικές Ομάδες για παιδιά: Θεωρία και πράξη. Αθήνα: Εκδόσεις Γρηγόρη.
Kulic, K. R., Horne, A. M., & Dagley, J. C. (2004). A Comprehensive Review of Prevention Groups for Children and Adolescents. Group Dynamics: Theory, Research, and Practice, 8(2), 139.